Dinamometre – Mafsal
Dinamometre – Mafsal
Dinamometre bazı alanlarda kuvvetölçer ismi ile anılabilirler. Bu araçlar otomobil motorunun veya bir elektrik motorunun beygir gücünü ölçebilmek için kullanılırlar. Dönen parçaya bir burma kuvveti uygulanır. Bu burma kuvveti moment olarak adlandırılır. Moment ile açısal hızın çarpımı kuvveti verir. Bu cisimlere bir kuvvet uygulandığı zaman esnekliklerine ve dayanıklılıklarına bağlı olarak kimi zaman şekil değişikliği gösterebilirler. Bir kuvvetin ne kadar büyük olduğunu ölçüldüğü zaman o kuvvet genellikle N harfi ifade edilir. Dinamometreler ile sadece kuvvet değil aynı zamanda ağırlıklar da ölçülebilir. Aslında bu cihazlar yayların esneklik özelliklerinden faydalanarak üretilen ağırlık ve kuvvet ölçme aletleri olarak da tanımlanabilirler.
Herkesin kullanabileceği ve istedikleri sonuçları alabilecekleri ürünler olan dinamometreler özellikle otomobillerin motor beygir güçlerini ölçmek için tercih edilirler. Çalışma prensibi oldukça kolaydır. İçinde bulunan esnek yay uygulanan kuvvetin büyüklüğüne bağlı olarak uzar. Daha sonra yaya bağlı olan gösterge uygulanan kuvvetin büyüklüğünü gösterir. Farklı çeşitleri bulunan ve farklı şekillerde kullanılabilen bu araçlar özellikle endüstriyel alanda birçok farklı amaç için kullanılabilirler. Ölçtükleri cisme bağlı olarak farklı isimler ile anılabilen dinamometre çeşitleri şunlardır;
- Dijital Dinamometre
- Analog Dinamometre
- El Dinamometresi
- Akselerasyon Dinamometre
- Marine Dinamometre
- Şase Dinamometre
- Endüstriyel Dizel Motor Dinamometre
- Yük Dinamometresi
- Yol Dinamometre
- Motor Dinamometre
- Karting Dinamometre
Mafsal
Mafsal genel olarak hareket eden iki parçanın hareketlerini kısıtlamadan ve engellemeden birbirlerine bağlanabilmelerini sağlayan parçalardır. Birçok farklı alanda kullanılabilirler. Özellikle otomotiv ve inşaat alanında çok yaygın olarak kullanılan parçalardır. Çoğu zaman çeşitli yüksekliklerde olan parçalar için tercih edilirler. Tahrik veren ve sabit tahrik alan bölgelerde hareketli kısımlara takılırlar. Bu parçalar şartlara bağlı olarak hareket ederler ve her parçanın birbirlerinden etkilenerek aynı anda hareket etmelerine olanak tanır. En çok kullanılan mafsal çeşitleri şunlardır;
- Hareketli mafsal
- Döner mafsal
- Silindirik mafsal
- Küresel mafsal
- Klasik mafsal
- Statik mafsal
Sürekli hareket eden ve başka parçalar ile sürtünen ürünler olmalarından dolayı her zaman yağ bakımları yapılmalıdır. Eğer yağ eksikliği olursa o zamanda mafsal arızalanabilir.
Genellikle araç hızlanmaya başladığında duyulan sesler mafsalların arızalandığına işaret eder. Bu gibi durumlarda zaman kaybeden gerekli kontroller ve onarımlar yapılmalıdır. Çünkü arızalı mafsallar çok büyük sorunlara ve güvenlik risklerine neden olabilir. Hareketli bir parçadan aldığı gücü diğer hareketli parçayı daha da güçlendirmek için aktaran mafsallar birçok kaynakta güç aktarım sistemleri olarak bilinirler. Özellikle dönmeye izin veren birleşim parçaları oldukları için kullanım alanları da her geçen yaygınlaşmaktadır. Eğer dinamometreler veya mafsal hakkında bilgi almak ve bu ürünleri temin etmek isterseniz dilediğiniz zaman sanayiden.com sitesini ziyaret edip yardım alabilirsiniz.