Memede Kist ve Kitle Arasındaki Fark Nedir?
Memede Kist ve Kitle Arasındaki Fark Nedir?
Kanser; insanların en çok korktuğu hastalıkların başında gelir. Her yıl sayısız insanı aramızdan alan kanserin farklı türleri vardır. Meme kanseri bunlardan birisidir. Birçok kadın meme kanseri yüzünden ciddi sorunlar yaşar.
Meme kanseri kendisini birtakım belirtilerle ortaya çıkarır. Bilhassa memede kist ve kitle oluşumu herkesi şüphelendirir. Birçok kişi; memede kist ve kitle arasındaki fark nedir sorusuna cevap arar.
Meme Kisti ve Kitlesi Nedir?
Memedeki kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu oldukça önemlidir. Bu tür bir sorun ile karşılaşan hastanın vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Memede kist ve kitle arasında birtakım farklar bulunur. Fakat, söz konusu farklar; kist ile kitlenin birbirinden tam olarak ayrılması açısından yeterli değildir.
Memede kist; meme içerisindeki sıvı birikiminden kaynaklanır. Bilhassa kadınlardaki hormon seviyelerinde meydana gelen dalgalanmalar yüzünden söz konusu kistlere rastlanabilir. Memede kistin altında yatan sebepler tam olarak belirlenememiştir. Memede kitle ise kişinin söz konusu bölgede hissettiği şişlik, kabarıklık veya yumru olarak tanımlanır.
Meme Kisti Çeşitleri Nelerdir?
- Basit meme kisti: Kansere dönüşme ihtimali yoktur. İyi huyludur.
- Komplike meme kisti: Birkaç kistin bir araya gelmesi veya bir kistin birden çok parçaya bölünmesi olarak tanımlanır.
- Meme çeperinde çıkıntı bulunan kist: Meme kanseri araştırmasının gerekli olduğu vakalardır.
- Yoğun içeriğe sahip kist: Kısa aralıklarla takip edilmesi gereken vakalardır.
- İç yapısı düzensiz kist: Mutlaka takip edilmesi ve içerisindeki yapının ne olduğunun anlaşılması gereken vakalardır.
Meme Kisti ve Kitlesi Arasındaki Fark Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Memede kist; kendisini birtakım belirti ve özellikler ile gösterir. Her şeyden önce, ağrıya rastlanır. Bunun yanı sıra, pürüzsüzlük ve düzgün kenarlı olma gibi özellikleri de vardır. Ayrıca, hareketli bir yapısı ile dikkat çeker. Adet döngüsü; memede kist yapısında birtakım değişikliklere sebebiyet verir. Meme kitlesi; herhangi bir ağrı olmadan ortaya çıkar. Ayrıca, oldukça sert bir yapıdadır. Bunun yanı sıra, kolayca hareket ettirilememesi ve adet döngüsünden bağımsız bir şekilde ortaya çıkması gibi özellikleri de bulunur.
Memede Kist Neden Olur?
Memede kist; zannedildiği gibi her zaman meme kanserini işaret etmez. Birçoğu iyi huyludur. Memede kist sebepleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Kadınlarda adet döngüsü içerisinde meydana gelen hormonal değişiklikler
- Süt kanallarında meydana gelen tıkanıklık
- Meme dokusunda meydana gelen enfeksiyon
Hareketsiz ve meme dokusuna yapışık meme kisti tehlikeli olabilir. Bunun yanı sıra, erkeklerde kadınlara kıyasla daha az rastlanan bir durumdur.
Meme Kistinin Teşhisi
Memede kist belirtileri dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, ultrason ile kistin içerisinin sıvıyla mı yoksa hücreyle mi dolu olduğu anlaşılmalıdır. Ultrason dışında enjektör ile kitleye girilerek de kist hakkında fikir edinilir.
Meme Kisti Tedavisi Nasıldır?
Meme kisti tedavisi için her şeyden önce mevcut yapının ne olduğunun tam olarak anlaşılması gereklidir. Bazı vakalarda yalnızca kistin takip edilmesi önerilir. Bazılarında ise vakit kaybetmeden kistin içeriği boşaltılmalıdır. Ayrıca, komplike kist adı verilen ve içerisinde solid yapı bulunan kistlere kalın iğne biyopsisi yapılmalıdır. Bu sayede, patolojik tanı konulur. Bazı kistlerin teşhis edildikten sonra cerrahi olarak çıkarılmaları da gereklidir.
Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen kistlerde farklı bir tedaviye başvurulur. Tedavide mutlaka antibiyotik de olmalıdır.
Meme Kistinde Hangi Durumlarda Doktor Kontrolüne İhtiyaç Duyulur?
Sert kıvamlı ve birtakım çıkıntıların hissedildiği vakalarda doktor kontrolüne ihtiyaç duyulur. Memede kist kendiliğinden geçmez. Altında yatan sebebe göre takip ve tedavi edilmesi şarttır.